2012-03-30

Drużynowe Mistrzostwa Polski (Finał PLS) - zmiana terminu

Zarząd Polskiej Federacji Squasha informuje, że termin rozgrywek Drużynowych Mistrzostw Polski 2012 (finału Polskiej Ligi Squasha) został przesunięty na 5–7 lipca 2012r. Turniej odbędzie się w Krakowie, a Organizatorem będzie klub Squash4You.

Zmiana terminu związana jest przede wszystkim z turniejem piłkarskim Euro 2012. W trakcie przygotowań do organizacji stwierdziliśmy słabą dostępność noclegów – w Krakowie mieszkać będzie sporo najlepszych drużyn, kibiców i dziennikarzy.

W planach jest również wyjście ze squashem do masowej publiczności przez zrobienie tego eventu w miejscu publicznym. Dzięki przychylności władz Krakowa już zaledwie tydzień po Euro udało się wstępnie potwierdzić niezwykle atrakcyjne miejsce na postawienie show courtu – w trakcie trwanie imprezy piłkarskiej nie byłoby to możliwe. Dodatkowo DMP 2012 planuje się połączyć z Juliadą, innym krakowskim wydarzeniem będącym festiwalem sportu dla młodzieży.

Wstępny plan obejmuje:

• Czwartek, 5 lipca – I runda oraz wieczorem ćwierćfinały, w tym najlepszy ćwierćfinał na szklanym korcie,
  • Piątek, 6 lipca – mecze kolejnych rund w tym półfinały na szklanym korcie,
  • Sobota, 7 lipca – mecze kolejnych rund w tym mecze finałowe na szklanym korcie.

Niniejsza decyzja Zarządu podjęta wraz z Organizatorem klubem Squash4You, została skonsultowana z kapitanami drużyn, którzy również potwierdzili uczestnictwo zagranicznych gwiazd (m.in. James Willstrop, Gregory Gaultier, Mohamed El Shorbagy, Vanessa Atkinson, Lucie Fialova, etc.) w nowym terminie.

W związku z niedostępnością osób władnych, decyzja ostateczna co do krakowskiej lokalizacji rozegrania Drużynowych Mistrzostw Polski 2012 zapadnie do połowy kwietnia.

Więcej informacji już wkrótce.