2016-08-09

8 sierpnia 2016 r.

Drodzy Wielbiciele Squasha,
Szanowni Mastersi,

Jest mi miło poinformować, że po staraniach i przeprowadzonych rozmowach z Europejską Federacją Squasha, największa pod względem uczestników impreza Europy trafi do Polski. Mowa o rozgrywanych co dwa lata European Masters Individual Championships 2017.

Zachęcam Mastersów do przygotowania się do startu za rok, a kibiców do zarezerwowania sobie kilku dni w sierpniu przyszłego roku.

Już dzisiaj, wspólnie z Właścicielem i zespołem klubu Hasta La Vista mamy zaszczyt zaprosić do (prawdopodobnie) największego klubu squashowego na świecie z 32 kortami do squsha, ale także z kortami do badmintona, tenisem stołowym, siłownią czy salami do fitnessu.

Jesteśmy dumni zapraszając Europejczyków do jednego z najpiękniejszych i najbardziej interesujących miast w Europie, które między innymi zostało wskazane na piątym miejscu światowej listy inspiracji turystycznych kierunków na rok 2016. Po powodzi w 1997 r. Wrocław był odbudowywany z wielką cierpliwością, umożliwiając dzisiaj zaprezentowanie się ze znaną od wieków urodą i nietuzinkowym klimatem.

Po przyznaniu The World Games 2017 sport stał się bardzo ważnym elementem strategii miasta, umożliwiając realizację publicznych i prywatnych inicjatyw, by promować to wydarzenie oraz aktywność fizyczną w ogóle.

Dla PFS, wspomniane wcześniej TWG 2017 pozostaje priorytetem w obranej kilka lat temu strategii rozwoju opartej na trzech międzynarodowych imprezach o rosnącym znaczeniu w różnych miastach, obok Klubowych Mistrzostw Europy 2015 w Krakowie oraz Drużynowych Mistrzostw Europy 2016 w Warszawie. Jednakże, podobnie, jak Mistrzostwa Świata Juniorów w tym roku, przyszłoroczne Mistrzostwa Europy Masters będą znakomitym uzupełnieniem promocji squasha w Polsce, umożliwiając wykorzystanie niespotykanego w świecie obiektu i przyciągnięcie do Polski wielu osób z całej Europy. W każdej z dwóch ostatnich edycji tych mistrzostw, które odbyły się w szwedzkim Malmö i czeskiej Pradze, uczestniczyło niemal pół tysiąca zawodników, w piętnastu kategoriach wiekowych.

Ponadto, w ostatniej edycji tego turnieju najbardziej utytułowana polska zawodniczka Dominika Witkowska osiągnęła duży sukces zdobywając srebrny medal Mistrzostw Europy. W przyszłym roku liczę na więcej…

Dzięki zawartemu w lutym b.r. porozumieniu z właścicielami obiektów we Wrocławiu i w Krakowie, będących jednocześnie Oferentami we wcześniejszym przetargu, przyznanie EMIC 2017 Polsce oznacza, że dwie najbliższe imprezy Polish Masters Squash Open odbędą się w dwóch lokalizacjach: w roku 2016 we Wrocławiu (Hasta La Vista), a w roku 2017 ponownie w Krakowie (Squash4You).

W ostatni piątek wieczorem Maciej Kliś wraz z zaproszonymi gośćmi oficjalnie otworzył – również w imieniu PFS – Virtual Data Center & Dental Care Mistrzostwa Świata Juniorów 2016, które odbywają się w klubie Enjoy oraz na placu Chrobrego w Bielsku-Białej. Jestem przekonany, że zespół organizacyjny stanie na wysokości zadania, sama impreza przyniesie wiele satysfakcji, a juniorzy z całego świata – także Polacy – będą bez wytchnienia walczyć o najlepsze miejsca i medale.

Dziękuję bardzo za zaangażowanie, a także sponsorom i partnerom mistrzostw, bez których nie mogłyby się odbyć. Zachęcam do śledzenia na stronie turniejowej i z wynikami:

Ceremonia otwarcia WJC 2016 w Polsce wyprzedziła zaledwie o kilka godzin inną wielką uroczystość – rozpoczęcie XXXI Letnich Igrzysk Olimpijskich w Rio de Janeiro. To bardzo niefortunny termin rozgrywania squashowych mistrzostw, na który zdecydowała się Światowa Federacja Squasha. Myśląc o Olimpiadzie, można też wspomnieć o zatwierdzeniu w połowie ubiegłego tygodnia przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski pięciu sportów, które dołączą do programu w roku 2020. Zgodnie z moimi oczekiwaniami niniejsze posiedzenie było formalnością po wcześniejszym wyborze dokonanym przez Komitet Organizacyjny Tokio 2020 we wrześniu ubiegłego roku.

Gratuluję sportom, które dołączą za cztery lata, czyli: Baseball i softball, skateboarding, surfing, karate i wspinaczka sportowa. Dwa ostatnie z nich będziemy mogli jeszcze zobaczyć podczas The World Games 2017 we Wrocławiu.

Tomasz Banasiak
Prezes Polskiej Federacji Squasha
Passionate For Squash

European Masters Individual Championships 2017 (pdf)