2011-10-11

Informacja o działaniach Zarządu Polskiej Federacji Squasha

Minęły trzy kolejne miesiące naszej pracy w Zarządzie Stowarzyszenia. Tradycyjnie w kilku akapitach chcielibyśmy wspomnieć o tym, ‘co było, jest i będzie’, czyli powiedzieć, co się wydarzyło i nakreślić krótko plan najbliższych działań.

Na początku mamy niezwykłą przyjemność poinformować o powiększeniu się rodziny squashowej. Jeszcze w lipcu rodzina Bartka Gila, Dyrektora Wykonawczego Stowarzyszenia powiększyła się o uroczą Olgę.

Zarząd PFS gorąco gratuluje młodym Rodzicom.

Okres ostatnich miesięcy jest dosyć szczególny w roku. Korzystając z dni bardziej i mniej słonecznych wiele osób spędziło czas poza domem, wśród krewnych i przyjaciół. My również od samego początku lipca byliśmy w rozjazdach poświęcając większość naszego czasu najbliższym w różnych zakątkach Polski i Europy. Tak naprawdę dni, kiedy mogliśmy jednocześnie pracować można by policzyć na przysłowiowych palcach ‘jednej ręki’. Mamy nadzieję, że wielu z czynnych graczy squasha również miało okazję wypocząć i jest gotowa do startu nowego sezonu.

Mimo okresu wakacyjnego wiele zagadnień zostało zrealizowanych. W tym miejscu chcielibyśmy serdecznie podziękować osobom, które pomogły nam w realizacji zamierzeń, a w szczególności Członkom Komisji Technicznej i Komisji Przetargowej.

I tak, jednym z głównych tematów był Regulamin Rozgrywek Indywidualnych (RRI) na nowy sezon 2011/12. Przez kilka tygodni pracowała nad nim Komisja Techniczna, która bazując na RRI z poprzedniego sezonu, wprowadziła szereg zmian i poprawek. Po weryfikacji i uwagach Zarządu powstał ostatecznie dokument, który w naszej ocenie jest bardziej kompleksowy i lepszy jakościowo. Z uwagi na to, że nad dokumentem pracowało kilka osób, zgranie pomysłów w jedną całość nie było prostym zadaniem – wpłynęło to nieco na termin publikacji dokumentu, który został przekroczony o ok. 2 tygodnie.

W momencie pisania tej informacji jesteśmy już po pierwszym turnieju kategorii ‘A’, który został rozegrany w klubie Kahuna w Warszawie. Podczas tego turnieju zebraliśmy pierwsze spostrzeżenia na temat funkcjonowania nowych zasad, które zostały dobrze przyjęte przez najlepszych w Polsce squashystów. Pozwolą one na ukierunkowanie kolejnych Organizatorów tak, aby turnieje najwyższej kategorii ‘A’ miały jak najbardziej sportowy charakter, zgodnie z naszą wizją tych turniejów.

Jednocześnie chcielibyśmy poinformować, że trwają aktualnie prace nad Regulaminem Rozgrywek Polskiej Ligi Squasha (PLS). Planujemy do końca października upublicznić regulamin tak, aby w listopadzie móc już zbierać zgłoszenia od chętnych do udziału w rozgrywkach drużyn.

Drugim bardzo ważnym zagadnieniem okresu wakacyjnego było przeprowadzenie konkursu ofert na organizację turniejów ‘A’ w sezonie 2011/12. Konkurs został rozstrzygnięty na początku sierpnia z pomocą Komisji Przetargowej działającej w imieniu Zarządu – więcej na ten temat pisaliśmy w informacji z 18 sierpnia. Aktualnie są przygotowywane materiały do konkursu ofert na organizację Mistrzostw Polski w roku 2012, które powinny pojawić się na naszej stronie za kilka dni.

Mówiąc o imprezach sportowych w kontekście PLS, chcielibyśmy wspomnieć jeszcze czerwiec i finał tych rozgrywek, czyli Drużynowe Mistrzostwa Polski 2011. Turniej odbył się w krakowskim klubie Squash4You i ściągnął z pewnością najlepsze zespoły z Polski, wśród których nie zabrakło przedstawicieli innych krajów. Turniej był bardzo zacięty, a ‘zespołowość’ turnieju powodowała, że doping kibiców można było usłyszeć w odnowionych Sukiennicach (tak przynajmniej mówią niektórzy). Chcielibyśmy przypomnieć, że te rozgrywki są dla Zarządu bardzo ważnym elementem realizowanej strategii, animują one życie klubowe i lokalne poprzez angażowanie klubów. Gratulujemy zwycięskiej drużynie z Kahuny, a wszystkim uczestnikom życzymy sukcesów w rozgrywkach w tym sezonie.

Pisząc o zbliżających się imprezach sportowych, nie można pominąć pierwszego cyklu turniejów PSA, który zorganizowaliśmy przy współpracy z trzema klubami w Polsce, a który przyjął nazwę PSA Polish Squash Tour. Cykl składa się z turniejów, które odbędą się w Gdańsku, jeszcze w listopadzie tego roku oraz we Wrocławiu i Krakowie, oba w styczniu 2012. Dodatkowo w Warszawie odbędzie się jeszcze jeden turniej PSA poza tym tourem, również w listopadzie. Niniejsze turnieje dają możliwość naszym najlepszym graczom z kadry na zdobycie tak ważnych dla nich punktów PSA, co wpłynie na ich ranking i mamy nadzieję umożliwi udział w kolejnych turniejach poza Polską. Jednocześnie będzie to nie lada gratka dla kibiców – na każdym z turniejów pojawi się zapewne kilku graczy z pierwszej setki światowego squasha, z którymi nasi zawodnicy będą się mierzyć.

Oprócz tego, we wrześniu zorganizowaliśmy kurs trenerski ESF Level 1. Uprawnienia Europejskiej Federacji Squasha otrzymało tym samym kilkanaście osób z całej Polski. Planujemy tego typu kursy organizować przynajmniej raz/dwa razy w roku.

Jesteśmy na etapie podpisania umowy z dystrybutorem piłek Dunlop, ta sprawa się przedłużyła między innymi z powodu konieczności odnowienie kontraktu dystrybucyjnego przez naszego partnera. W najbliższym czasie mamy otrzymać piłki na nowy sezon, które zaczniemy rozsyłać do klubów.

Dodatkowo cały czas prowadzimy rozmowy z potencjalnymi sponsorami. Na tą chwilę nie możemy zdradzić żadnych szczegółów – miejmy nadzieję, że uda nam się zaskoczyć Was w niedalekiej przyszłości.

Będąc w temacie finansów – na tę chwilę PFS pozyskał prawie 100% zaległych opłat za turnieje, które odbyły się w pierwszej części roku. Jest to kwota ponad 20 tys. zł., która ostatecznie zasiliła kasę Stowarzyszenia. Dodatkowo, z początkiem października, wprowadziliśmy w życie obowiązek regulowania z góry wprowadzanych do kalendarza PFS turniejów – pozwoli to uzyskać płynność finansową, a jednocześnie usprawni procedurę ‘rezerwacji terminów’.

Prace nad polskim RRI niespodziewanie zbiegły się w czasie z odnowieniem Zasad Rozgrywania Turniejów Mistrzowskich przez Europejską Federację Squasha (European Squash Federation). Tomek Banasiak, jako Przewodniczący Komisji Mistrzowskiej ESF był w nie zaangażowany przy olbrzymim wkładzie Martina Wrena. Nowe zasady zostały ogłoszone w sierpniu, a można się z nimi zapoznać na stronie ESF. Jednocześnie z końcem września miało miejsce kolejne spotkanie Zarządu ESF z udziałem naszego Prezesa. Poza kwestiami zasad rozgrywek poruszono między innymi status prac nad przyjęciem squasha do grona dyscyplin olimpijskich, sponsorowanie i partnerstwo organizacji działających na rzecz squasha, czy zbliżające się Indywidualne Mistrzostwa Świata, które odbędą się na początku listopada wyjątkowo blisko, bo w holenderskim Rotterdamie. Przy okazji tych mistrzostw odbędzie się również Walne Zebranie Światowej Federacji Squasha (World Squash Federation), w którym będzie także uczestniczył Tomek.

Z informacji dodatkowych – co prawda była o tym już wzmianka na naszej stronie, ale warto wspomnieć raz jeszcze. Przy współpracy z PFS powstała książka o squashu. Jest to pozycja, którą szczególnie polecamy osobom rozpoczynającą swoją przygodę ze tą grą – „Squash” jest dostępny w sieci salonów Empik.

Tomasz Banasiak, Maciek Maciantowicz, Maciek Kliś – 10.10.2011
PFS - PASSIONATE FOR SQUASH