2012-10-08

Konferencja WSF AGM 2012

W dniach 28-30 września 2012 roku w Sztokholmie odbyła się konferencja Światowej Federacji Squasha "WSF AGM Conference 2012" (World Squash Federation Annual General Meeting) oraz coroczne spotkanie członków WSF.

W związku z niemożnością pojawienia się na konferencji prezesa PFS, Tomasza Banasiaka, udział w niej wziął wiceprezes PFS Maciej Maciantowicz, który zaprezentował przyjętą z wielkim entuzjazmem prezentację na temat spektakularnego rozwoju squasha w Polsce oraz swoich doświadczeń z tym związanych jakie nabywał przez ostatnie lata. Inne prezentacje tej konferencji dotyczyły m.in.: powiększania liczby trenerów (Major Miniam) oraz sędziów (Ian Allanach), strategii rozwoju squasha w Szwajcarii (Michael Muller), aktualnego statusu 'Olimpik Bid' (Mike Lee) czyli wszelkich przygotowań związanych z tym, aby squash został uwzględniony jako sport olimpijski na Olimpiadzie w 2020 roku.

Polska tym samym była drugi raz w historii reprezentowana na AGM WSF. Mamy nadzieję, że od tej pory będziemy corocznymi gośćmi tej konferencji.

Pojawiły się również zmiany w Zarządzie WSF. Na stanowisko prezydenta WSF został ponownie wybrany Narayana Ramachandran. Ze stanowiska wiceprezydenta ustąpił znany i lubiany w Polsce Chris Stahl, a jego miejsce zajął obecny prezydent ESF (European Squash Federation) Hugo Hannes, który zakończy swoje prezesowanie ESF podczas najbliższego AGM ESF, które będzie miało miejsce 4 maja 2013 roku.

Poniżej zamieszczamy list Hugo Hannes'a skierowany do prezesów federacji squashowych:

To the Presidents of the ESF Member Nations,

At the WSF Annual General Meeting 2012 in Stockholm, Sweden I was elected as the new Vice-President of the World Squash Federation. I wish to thank all of you who gave me the support before and at the meeting. May I also count on your support during the next two years. Thank you very much.

I am very glad that Europe can continue to have a representative in the Executive Board of the World Squash Federation. We could not have reached this result without the help and support of the European Member Nations and the ESF Board Members and without our ESF programmes in various fields that are supported by the European nations.

I promise to give the same energy to WSF as I have given to ESF over the last 5 - 6 years. I am honoured to have the chance to bring our views and my experience to World Squash.

"Walk together, talk together, and only then we can solve matters together."

With kind regards

Hugo Hannes