2017-05-29

Marcin Ciszewski z certyfikatem Sędziego Narodowego

Jest nam bardzo miło poinformować o nominacji sędziowskiej na poziom Sędziego Narodowego.
Podczas trwającego w Łodzi turnieju w ramach Squash Zone Tour, Prezes Polskiej Federacji Squasha Tomasz Banasiak wręczył oficjalnie certyfikat
p. Marcinowi Ciszewskiemu.

'Dzisiaj już niewiele osób pamięta, ale właśnie z Łodzi pochodzi pierwszy współautor polskiej wersji przepisów gry pojedynczej w squasha. Tym bardziej czuję się zaszczycony, że podczas wydarzeń towarzyszących obchodom 15 lat Polskiej Federacji Squasha mogę wręczyć certyfikat Sędziego Narodowego Łodzianinowi.' – powiedział podczas ceremonii Tomasz Banasiak.

Sędzia Narodowy squasha należy do najwyższego poziomu sędziowskiego wśród Polaków. Wszystkie osoby certyfikowane przez PFS na sędziów mają obowiązek nie tylko znać przepisy gry singlowej w squasha, ale przechodzą także szkolenie prowadzone przez sędziego certyfikowanego na poziomie przynajmniej Narodowym oraz są oceniane z praktycznego stosowania wiedzy podczas sędziowania meczów turniejowych (assessment). Marcin Ciszewski dołączył do kilkuosobowej grupy sędziów z certyfikatem narodowym w Polsce.

Życzymy mu sukcesu w pogłębianiu wiedzy i podnoszenia praktycznych umiejętności sędziowania squasha na arenach w Polsce i zagranicą.

Marcin Ciszewski ma 42 lata i jest adwokatem. Gra w squasha od 2000 roku i jego najwyższe miejsce w rankingu PFS to 14. Sędziowaniem squasha zainteresował się w 2008 roku, a od 2010 roku jest sędzią klubowym. Sędziował w najważniejszych squashowych imprezach międzynarodowych w kraju, a w tym roku reprezentował nasz kraj, jako sędzia w styczniu podczas Scottish Junior Open w Edynburgu i w kwietniu podczas Mistrzostw Europy U19 w Lizbonie. Podczas właśnie tego turnieju zaliczył assesmenty sędziowskie na stopień sędziego narodowego pod okiem assesora Światowej Federacji Squasha Wendy Danzey.

PFS

Pismo w pliku PDF