2011-07-01

Pierwsze działania nowego Zarządu PFS

Pierwsze działania Nowego Zarządu Polskiej Federacji Squasha

Podejmując się zarządzania Polską Federacją Squasha przyjęliśmy kilka założeń podstawowych.
Jednym z nich, oprócz usprawnienia działania PFS była transparentność naszych działań oraz dobra komunikacja ze środowiskiem.
W ramach tej ostatniej, postanowiliśmy na koniec każdego kwartału informować o tym, co i jak robimy, aby wszyscy zainteresowani sprawami polskiego squasha mogli być na bieżąco.
I tak, co prawda od przejęcia przez nas Zarządu minął raptem niepełny miesiąc, postanowiliśmy przekazać pierwszą partię informacji o tym, co udało nam się zrobić oraz co planujemy zrobić w kolejnych miesiącach.

W pierwszych dniach/tygodniach skoncentrowaliśmy się na tym, aby zmiana zarządu i biura przebiegła maksymalnie sprawnie. W pierwszych dniach czerwca poprzedni zarząd przekazał nam ogólnie sprawy związane z ich działaniami oraz dokumenty. Równocześnie nowy pracownik biura PFS Bartosz Gil przejął zadania od Natalii Bareńskiej podczas kilkudniowego spotkania w Warszawie i przygotował nowe biuro PFS w wynajętym na ten cel za symboliczną odpłatność pomieszczeniu w Krakowie.

Pierwsze działania i decyzje podjęte w tym czasie dotyczyły ważnych według naszej oceny zagadnień, między innymi: uregulowanie wynagrodzenia pracownika biura, zaległych składek ZUS , rozliczenie zakończonych właśnie Indywidualnych Mistrzostw Europy oraz innych zobowiązań jak również poprawienie ściągalności należności stowarzyszenia.

Równocześnie zajęliśmy się uporządkowaniem niejasnych spraw umów sponsorskich, a zwłaszcza współpracy z marką Dunlop, jako ‘oficjalną piłką PFS’. W tej sprawie spotkaliśmy się już dwukrotnie z przedstawicielami dystrybutora i jesteśmy na dobrej drodze, aby w najbliższych tygodniach zarówno uporządkować zaległe sprawy, jak i kontynuować współpracę z tą firmą, jako jednym z kluczowych partnerów PFS.

Równocześnie skoncentrowaliśmy się na określeniu priorytetów naszej pracy w najbliższych oraz dalszych miesiącach. W ramach tego zadania podjęliśmy się reorganizacji działających komisji oraz powołanie nowych grup zadaniowych, które pokazują nasze długofalowe cele działania.

W zakresie istniejących komisji postanowiliśmy rozszerzyć skład Komisji Technicznej, gdyż sprawy, którymi się zajmuje wzbudzają dużo emocji i kontrowersji. Stąd uznaliśmy, że lepiej, aby zajęła się nimi liczniejsza - konkretnie 5 - osobowa grupa. Również została przeorganizowana grupa zadaniowa zmierzająca do rejestracji squasha i założenia związku sportowego.

Nowe grupy zadaniowe to następujące jednostki:
- juniorzy i rozwój squasha
- marketing PFS i pozyskiwanie sponsorów.

Równolegle do tych spraw, opracowaliśmy wstępną koncepcję marketingową PFS ("piramida produktów dla sponsorów") oraz odbyliśmy pierwsze spotkania z potencjalnymi partnerami PFS, z którymi rozmawiamy o sponsoringu naszej organizacji na dość poważnym poziomie.

W drugiej połowie czerwca opracowaliśmy harmonogram prac związanych ze stworzeniem reguł turniejowych na nowy sezon, przetargami na turnieje kategorii A oraz imprez rangi mistrzowskiej.

Opracowany harmonogram zakłada, że:

- wstępny kalendarz imprez (turnieje kategorii A, IMP, finał PLS, uwzględniający główne imprezy międzynarodowy) zostanie ogłoszony do dnia 08.07.2011, przy czym zakładamy opcję poprawek terminów po ogłoszeniu kalendarzy niemieckich i czeskich, do których chcielibyśmy dopasować nasz polski kalendarz,

- przetarg na organizację imprez kategorii A zostanie ogłoszony do dnia 08.07.2011, przy czym w ramach przetargu planujemy dać czas na złożenie wniosków do końca lipca oraz rozstrzygnięcie wniosków w pierwszym tygodniu sierpnia,

- nowy sezon wystartuje od 01.09.2011 wg zaktualizowanych reguł turniejowych dopracowanych w trakcie lipca i sierpnia przez Komisję Techniczną,

- kalendarz Polskiej Ligii Squasha (plan eliminacji) planujemy wyznaczyć do końca sierpnia, gdy będą już znane dokładne daty innych imprez (turnieje A po uwzględnieniu ewentualnych poprawek),

- opracowanie zasad PLS na nowy sezon planujemy zamknąć do końca września i opublikować najdalej 01.10.2011, przy czym kluby będą miały czas na zgłoszenia do końca października (odpowiedni czas, aby zebrać drużyny), a start rozgrywek nastąpi w listopadzie,

- przetarg na organizację Indywidualnych Mistrzostw Polski zostanie ogłoszony na początku nowego sezonu (01.09.2011), czas na składanie ofert do końca września, a decyzja do końca października, aby wybrany organizator miał dużo czasu na profesjonalne przygotowanie imprezy,

- przetarg na organizację finału PLS zostanie ogłoszony po wybraniu organizatora IMP (01.11.2011), czas na składanie ofert do końca listopada, a decyzja do końca roku, aby wybrany organizator miał dużo czasu na profesjonalne przygotowanie imprezy,

Niezależnie od w/w działań zorganizowaliśmy kolejny kurs sędziowski, który spotkał się z dużym zainteresowaniem, a odbył się z końcem czerwca w Krakowie oraz wzięliśmy udział w znakomitym ostatnim turnieju kat ‘A’ w sezonie 2010 / 2011, który odbył się w Szczecinie. Na turnieju zabrakło Tomka Banasiaka, który obradował przez te trzy dni w Birmingham na spotkaniu Zarządu Europejskiej Federacji Squasha. Ponadto zajmujemy się sprawami bieżącymi, w których coraz bardziej wspiera nas Bartek Gil.

Równocześnie pracujemy też nad sprawami strategii rozwoju polskiego squasha w najbliższych miesiącach oraz latach. Przygotowywany jest m.in. projekt "Polish Tour" (cykl zawodowych turniejów najniższego szczebla, które pomogą naszym najlepszym zawodnikom zdobywać doświadczenie oraz wspinać się w rankingach światowych) oraz inne programy wsparcia zawodników.

Dziękujemy wszystkim osobom, które pomagają nam w naszych działaniach. Nieustająco zapraszamy do współpracy wszystkie osoby, które chcą wspierać Polską Federację Squasha osobiście lub mające kontakty i relacje, które pomogą nam zmaksymalizować efektywność działania tej organizacji.

Tomasz Banasiak, Maciek Maciantowicz, Maciek Kliś - 30.06.2011
PFS - PASSIONATE FOR SQUASH

Więcej szczegółów z prac Zarządu w treści Protokołu z posiedzenia Zarządu (link).