2015-02-17

PSA Polish Squash Tour Bielsko-Biała

17.02.2015

W niedzielę 15 lutego zakończył się organizowany przez bielskobialski klub squasha „Modelarnia” Zimowy Festiwal Squasha, na który składały się: pierwszy w historii województwa śląskiego turniej zawodowego squasha mężczyzn PSA (Professional Squash Association) „Squash Promotion Group & Heroes Bielsko-Biała OPEN 2015” będący turniejem z cyklu Polish Squash Tour oraz ogólnopolski turniej juniorski rangi A pod patronatem Polskiej Federacji Squasha. Cały festiwal został objęty Patronatem Prezydenta Miasta Bielska-Białej, a sam Prezydent Miasta Jacek Krywult pojawił się w niedzielę w bielskim klubie, aby obejrzeć finał meczu PSA.

Impreza rozpoczęła się trzy dni wcześniej eliminacjami do turnieju głównego PSA. W czwartek trzech polskich czołowych zawodników przegrało jednak swoje mecze w pierwszej rundzie eliminacji. Łukasz Stachowski, zawodnik z czołówki polskiego rankingu i członek kadry, uległ późniejszemu finaliście turnieju – Czechowi Janowi Koukalowi w trzech gemach. Swoje mecze przegrali również Mateusz Kotra oraz Jakub Wasilewski – pozostała dwójka Polaków. Z piętnastu zawodników startujących w eliminacjach, czterech uzyskało awans do turnieju głównego, który rozpoczął się następnego dnia. Jednym z nich był 19-latek Daniel Poleshchuk, trenujący na co dzień w bielskiej Modelarnii i znany bielszczanom z organizowanego przez Modelarnię innego wydarzenia „Squash na Chrobrym”. Wtedy to w centrum Bielska-Białej, na placu Chrobrego, został ustawiony pełnowymiarowy szklany kort do squasha, a na nim pod nazwą „Polska kontra Reszta Świata” rozegrane zostały pojedynki pomiędzy najlepszymi zawodnikami z Polski oraz innych krajów.

W finale turnieju PSA spotkali się: rozstawiony z numerem jeden w tym turnieju Duńczyk Kristian Frost Olesen oraz rozstawiony z ‘trójką’ Czech Jan Koukal. Zwyciężył Frost 3:0, który zagrał zdecydowanie pewniej wywierając dużą presję na Czechu od samego początku spotkania. Dokładniejsze i szybsze zagrania oraz mniejsza ilość błędów pozwoliły mu zwyciężyć w finale w niecałe 45 minut. Kristian Frost podsumował wygrany przez niego turniej w kilku zdaniach: „It was a great tournament. The organization was beyond good. Polish squash is definitely on the rise and this tournament just proves the potential that lies in the smaller squash nations in Europe. For a 5k tournament the standard was very high. I am very happy with the outcome. I played well and picked up my 10th title after 12 months without any success in numerous finals.”

W sobotę i niedzielę klub Modelarnia zapełnił się młodymi zawodnikami z całej Polski, którzy w 5-ciu kategoriach wiekowych walczyli o punkty w ogólnopolskim rankingu PFS. Był to turniej rangi „A”, od którego bardziej prestiżowe są tylko Mistrzostwa Polski. Poprzez połączenie obu turniejów, młodzi sportowcy mogli przyglądnąć się na żywo umiejętnościom prawdziwych zawodowców – dla wielu z nich było to pierwsze spotkanie z grą na tak wysokim poziomie. W turniejach juniorskich zwyciężyli odpowiednio w kategoriach: OU11 – Nataniel Hernas, OU13 – Jakub Pytlowany, OU15 i OU17 – Mikołaj Korsak, OU19 – Artur Machno.

Maciej Kliś, dyrektor turnieju podsumował cztery dni festiwalu: „Mieliśmy fantastyczny tydzień. W sobotę i niedzielę mieliśmy pełne trybuny, ludzie byli spragnieni zobaczenia squasha na takim poziomie. Przypomnę – w finale zagrali zawodnicy będący w okolicach 80-ego miejsce na świecie! Zrobiliśmy pierwszy turniej zawodowy w Bielsku i już mamy dużą ochotę na więcej. Squash aktualnie rozwija się w Polsce bardzo szybko. My już za kilka dni zaczynamy pracę nad kolejną odsłoną Squasha na Chrobrym, który planujemy na sierpień 2015. A kolejny turniej zawodowy zrobimy na pewno za rok – chcemy mocno promować squasha w naszym regionie.

Wyniki meczów na tej stronie oraz tutaj.

Poniżej relacja zdjęciowa, przesłana przez Organizatora festiwalu:

13.02.2015

Wystartował turniej zawodowego squasha PSA w Bielsku organizowany przez klub Modelarnia. W ramach bielskiego festiwalu squasha jest rozgrywany turniej PSA (włączony do cyklu Polish Squash Tour - http://polishsquashtour.pl/) oraz ogólnopolski turniej juniorski rangi A.

Wczoraj odbyły się eliminacje. Czterej zawodnicy, którzy dołączyli do turnieju głównego to: Daniel Mekbib, Martin Svec, Daniel Poleshchuk oraz Edmon Lopez Moron. Wyniki eliminacji dostępne tutaj.

Dzisiaj o godz. 15 rozpocznie się turniej główny, w którym zagra polski zawodnik Łukasz Stachowski.
Wyniki będą aktualizowane na stronie: http://bo5.pl/turniej oraz Facebooku.

Zapraszamy na weekend squashowy do Bielska-Białej!

22.01.2015

W dniach 12-15 lutego 2015r. serdecznie zapraszamy do odwiedzenia Bielska-Białej i klubu squasha Modelarnia. W tym czasie będzie tam można zobaczyć squasha na najwyższym polskim, ale również i zagranicznym poziomie. Odbędą się tam bowiem, pod patronatem Miasta Bielsko-Biała, dwa bardzo ciekawe wydarzenia:

ogólnopolski juniorski turniej rangi A, na którym będzie można zobaczyć najlepszych polskich juniorów, odbędzie się w weekend 14-15.02. (sobota-niedziela),
zawodowy turniej squasha mężczyzn PSA „Squash Promotion Group & Heroes Open 2015” (turniej cyklu Polish Squash Tour) o łącznej puli nagród 5 tys. dolarów. Ten turniej odbędzie się w dniach 12-15.02. (czwartek-niedziela).

W przypadku juniorskiego turnieju ogólnopolskiego rozegranych zostanie 10 kategorii wiekowych, z czego 5 w kategorii OPEN i 5 kategorii dziewczęcych, obie w podziale na grupy wiekowe – odpowiednio poniżej 11,13,15,17 i 19 roku życia. Będzie to niebywała okazja zobaczenia pierwszy raz w tej części Polski najlepszych juniorów w kraju walczących o bardzo ważne dla nich punkty w ogólnopolskim rankingu Polskiej Federacji Squasha.

Festiwal squasha zaplanowany w Bielsku na luty rozpocznie jednak dwa dni wcześniej turniej zawodowego squasha PSA. Już w czwartek w południe rozpoczną się eliminacje do pierwszego w historii Bielska-Białej zawodowego turnieju squasha. W czwartkowych eliminacjach wystartuje 12 zawodników, a wśród nich kilku Polaków z polskiej czołówki (w tym Przemysław Atras – aktualny No2 polskiego rankingu) oraz znany polskim kibicom Daniel Poleshchuk – 18-letni zawodnik z Izraela, trenujący na co dzień w bielskiej Modelarnii, posiadający na swoim koncie m.in. tytuły Mistrza Izraela 2014 i 2015. W eliminacjach zostanie rozegranych łącznie 12 meczów, po których 4 zawodników uzupełni skład turnieju głównego. Ten rozpocznie się dzień później, a w nim będzie można już zobaczyć prawdziwe gwiazdy squasha. Będą to m.in.: 77-my w światowym rankingu doświadczony Duńczyk Kristian Frost Olesen, niesamowicie utalentowany 18-to letni zawodnik z Anglii Ritchie Fallows, który mimo swojego młodego wieku zajmuje już 78-me miejsce na świecie, Jan Koukal – niepozornie wyglądający zawodnik z Czech będący kilka lat temu w pierwszej czterdziestce świata! a aktualnie 80-ty zawodnik globu oraz znany już kibicom squasha z poprzedniego turnieju PSA Holender Sebastiaan Weeknink, który plasuje się na pozycji 83. Oprócz nich zapewnione miejsce w turnieju głównym ma również 12-stu zawodników, w tym gracz czołówki polskiego rankingu Łukasz Stachowski, który od organizatora otrzymał tzw. dziką kartę w turnieju.

Zapraszamy już teraz do zaplanowania sobie czasu w wyżej wspomnianych terminach i przybycie do Bielska na nasze święto squasha.

Modelarnia Squash Club