2017-05-09

Squash Zone Tour 2017 r. vol. 2 Łódź, czyli 15 lat Polskiego Squasha

09.05.2017

W tym roku Polska Federacja Squasha obchodzi swoje 15 lecie.

Zgodnie z komunikatem z dnia 26 sierpnia 2016 cykl dużych wydarzeń pod wspólnym tytułem '15 lat Polskiego Squasha' otworzy event w ramach Squash Zone Tour w Łodzi.

Jest to wydarzenie o znaczącym rozmachu organizacyjnym, promującym squasha poprzez instalację szklanego kortu pokazowego przy Galerii Łódzkiej i imprezy towarzyszące, a cykl Squash Zone Tour można uznać za szczególnie znaczący dla promocji squasha w Polsce. W związku z powiązaniem tego eventu z obchodami 15-lecia, rozgrywany turniej kategorii B+ został szczególnie potraktowany poprzez unikalne podwojenie wartości punktowej uzyskanych tam wyników sportowych.

Termin tego wydarzenia został zaplanowany tak, by nie wpłynął on w istotny sposób na rozstawienie na najważniejszym w Polsce turnieju indywidualnym, czyli Indywidualnych Mistrzostw Polski. Wyniki tego turnieju są całkowicie pominięte w rankingu branym pod uwagę w roku 2017. Z kolei biorąc pod uwagę kolejne odległe w czasie IMP w roku 2018, pojawia się wiele okazji do zdobycia punktów rankingowych, w tym podczas turniejów 'A' w kolejnym sezonie.

PFS po konsultacji z Organizatorem przychyla się do wniosku i punkty turnieju B w Łodzi zostaną naliczone w sposób standardowy. Niniejsza decyzja jest ostateczna.

Squash Zone Tour jest cyklem imprez squashowych rozgrywanym już drugi rok w całej Polsce. Promotorem wydarzeń jest szczeciński Squash Zone Events. Więcej na temat: http://squashzoneevents.pl

Zapraszamy do Łodzi! … a w kolejne weekendy do:

- Wrocławia (Masters Squash Tour),

- Szczecina (Indywidualne Mistrzostwa Polski),

- Warszawy (Drużynowe Mistrzostwa Polski)

- i do wszystkich innych klubów, w których rozgrywane są turnieje PFS (http://pfs.com.pl/turnieje/kalendarz-turniejow-pfs.html)

Zarząd PFS

Oświadczenie i wniosek Organizatora turnieju:

Squash Zone Tour to inicjatywa, która z założenia ma popularyzować squasha i jednoczyć środowisko squashowe.

Dlatego za każdym razem zapraszamy do naszych eventów lokalne kluby i społeczność.

W każdym z eventów staramy się pokazywać profesjonalną odsłonę squasha.

Dlatego ozdobą i niebagatelną wartością w eventach były turnieje: PSA, kategorii A, mecze Polska vs Reszta świata.

W ramach porozumienia z Polską Federacją Squasha z 26 sierpnia 2016 r w ramach Squash Zone Tour 2017 r w Łodzi:
ozdobą kolejnego eventu ma być pierwszy z cyklu jubileuszowych turniejów z okazji 15 lat Polskiego Squasha.

Jako organizator całego eventu zwracam się o ponowne rozpatrzenie decyzji dotyczącej przyznania podwójnej ilości punktów za turniej kategorii B+ i pozostania przy regulaminowej punktacji.

Zależy nam, aby squash łączył i popularyzował naszą dyscyplinę.

Pozdrawiam
Marcin Wójtowicz

08.05.2017

W ramach obchodów 15-lecia Polskiego Squasha, został zaplanowany jubileuszowy turniej rangi B+, który odbędzie się 20 maja w Łodzi.

Zarząd PFS w porozumieniu z Organizatorem chcąc uatrakcyjnić turniej, podjął inicjatywę, aby zwiększyć liczbę punktów zdobytych przez zawodników.

Uzyskane punkty, wyliczone na podstawie współczynnika turnieju (W) zostaną pomnożone „razy 2” (np. B0 -> 365 pkt., B0 x 2 -> 730 pkt.).

Serdecznie zapraszamy do świętowania razem z Nami !!!