2017-03-17

Terminy rozegrania Indywidualnych Mistrzostw Polski 2017

Na wniosek Organizatora Indywidualnych Mistrzostw Polski 2017 w Szczecinie – Squash Zone Club – Zarząd Polskiej Federacji Squasha, po dodatkowych konsultacjach, zdecydował o wydłużeniu terminu rozgrywek od 2 do 10 czerwca 2017 r. W szczególności planowane terminy głównych turniejów mistrzowskich zostały określone na:

(a) wszystkie kategorie juniorskie: od 2 do 4 czerwca 2017 r.*);

(b) kategorie seniorskie damska i męska: od 8 do 10 czerwca 2017 r.

*) Terminy szczegółowe poszczególnych kategorii zostaną podane po zamknięciu zgłoszeń.

Jak zapewnia Organizator, dzięki poczynionym staraniom, kort szklany wykorzystywany podczas Mistrzostw zostanie umiejscowiony w wyjątkowej lokalizacji na placu Solidarności w Szczecinie. Niepowtarzalność tego miejsca podkreśla bezpośrednie sąsiedztwo dwóch nagradzanych prestiżowymi wyróżnieniami architektonicznymi budynków: Filharmonii Szczecińskiej oraz Centrum Dialogu 'Przełomy'. Dzięki takiej lokalizacji wydłużenie czasu rozgrywania turnieju umożliwi wzmocnienie promocji squasha w Szczecinie oraz wykorzystanie pokazowego kortu szklanego także dla imprez towarzyszących Mistrzostwom. PFS liczy także na to, że rozciągnięcie imprezy w czasie wpłynie na zwiększenie się liczby osób, które będą miały możliwość zetknięcia się ze squashem – przedstawiony na podstawie danych Zarządu Dróg szacunek wskazuje na ponad 400 tys. osób.

'Przygotowujemy program imprez towarzyszących. Chcemy, żeby kort był przez cały czas trwania imprezy wykorzystany. Zaprosimy do niego dzieci ze szkół, planujemy również przeprowadzenie amatorskich, branżowych mistrzostw Polski pod patronatem Polskiej Federacji Squasha. Na koncie mamy już organizację wielu takich imprez, z czego trzy odbyły się w Szczecinie. Dwie w Galerii Kaskada i jedna na Łasztowni, podczas Baltic Tall Ships Regatta w 2015 r.'

– mówi Marcin Wójtowicz, prezes Squash Zone Club.

Decyzja Zarządu została poprzedzona konsultacjami związanymi także z terminem turnieju juniorskiego. Wzięto pod uwagę planowane w drugiej połowie czerwca Drużynowe Mistrzostwa Polski w warszawskiej Kahunie, tzw. długi weekend powiązany z Bożym Ciałem, a także początkową rezerwację właśnie weekendu 2 czerwca na juniorskie IMP. W oparciu o informacje od Pełnomocnika Zarządu ds. Programu Juniorskiego Marcina Szopy, rozciągnięcie terminu pozwoli także na rozegranie większej ilości meczów Mistrzostw Juniorskich w dni wolne od pracy, który to postulat zgłaszany był przez Rodziców oraz zagranie w Mistrzostwach Seniorskich przez niektórych Juniorów.

Tomasz Banasiak, Prezes Polskiej Federacji Squasha podsumowuje:

'Cieszę się bardzo, że IMP 2017, które będą jedną z imprez towarzyszących obchodom 15 lecia Polskiego Squasha czeka tak znakomita oprawa. Miejsce dla szklanki wytypowane przez Squash Zone Club we współpracy z Bene Sport jest chyba jednym w najciekawszych w Szczecinie. Wielokrotnie przechadzałem się pod bacznym okiem 'Anioła Wolności' górującym nad placem – mam nadzieję, że dopilnuje on dla nas znakomitej pogody w czerwcu, która jest zawsze pewnym ryzykiem przy organizacji imprez plenerowych. Jestem także przekonany, że IMP w Szczecinie spotkają się z dużym zainteresowaniem i przyczynią się do integracji całej społeczności squashowej tego miasta. Już dzisiaj zapraszam do miejsca, gdzie pobito rekord Guinnessa w squashu.'

Informacja o wydarzeniu pojawiła się także tutaj:

Polska Federacja Squasha

Plik PDF