2011-11-03

Ważne terminy dotyczące Polskiej Ligi Squasha

W związku ze zbliżającą się inauguracją rozgrywek Polskiej Ligi Squasha w sezonie 2011 / 2012, chcielibyśmy podzielić się ważnymi informacjami dla zainteresowanych wzięciem udziału w rozgrywkach, a także wskazać kilka istotnych dat:

• Regulamin rozgrywek PLS na sezon 2011-12 ukaże się w dniu 21.11.2011r.
  • Po ogłoszeniu regulaminu rozpoczynamy zbierać zgłoszenia drużyn, które będą przyjmowane przez kolejne dwa tygodnie – do dnia 05.12.2011r.
  • Kolejny tydzień będzie poświęcony na przyporządkowanie drużyn do regionów i rozpisanie meczów – ta informacja ukaże się nie później, niż 12.12.2011r. (dołożymy wszelkich starań, aby udało się to rozpisać wcześniej).
  • I runda rozgrywek odbędzie się 17.12.2011r.
  • II runda rozgrywek odbędzie się 07.01.2012r. (zmiana terminu, zgodnie z osobnym ogłoszeniem).
  • Kolejne rundy rozgrywek  odbywają się zgodnie z wcześniej ogłoszonym kalendarzem, tj.
    • 3 runda: 18 lutego 2012,
    • 4 runda: 3 marca 2012,
    • 5 runda (Rezerwowa): 24 marca 2012
  • Finał Polskiej Ligi Squasha (Drużynowe Mistrzostwa Polski) zostanie rozegrany w weekend 29-30.06.2012r. (zmiana terminu, zgodnie z osobnym ogłoszeniem).

Chcielibyśmy również poinformować o kilku planowanych zmianach w Regulaminie Rozgrywek Polskiej Ligii Squasha 2011-12. I tak w nowym sezonie planujemy:

• Zwiększenie ilości regionów, w których będzie rozgrywana faza eliminacyjna, aby ułatwić przeprowadzenie tej fazy i ograniczyć podróże i związane z tym koszty. Ostateczny podział na regiony będzie jednak zależał od zgłoszonych drużyn.
  • Zwiększenie ilości uczestników turnieju finałowym do 16 drużyn, zarówno w damskich, jak i męskich rozgrywkach.
  • Wyodrębnienie dwóch kategorii regionów: pierwsza związana z liczebnymi i silniejszymi obecnie ośrodkami squasha (Warszawa, Katowice, Poznań i Kraków) oraz druga, z tymi, w których jest mniej klubów, kortów i graczy (np. Gdańsk, Szczecin, Wrocław, Łódź, Lublina).
  • Zmianę zasad awansu do finału. Z mocniejszych regionów będą awansować po 2 najlepsze drużyny (łącznie 8 drużyn), a ze słabszych regionów będzie awansować najlepsza drużyna (łącznie 5 drużyn). O kolejne 3 miejsca zostaną rozegrane mecze barażowych, w których zagrają drużyny zajmujące trzecie miejsca w eliminacjach w mocniejszych regionach oraz drugie miejsca w regionach słabszych.
  • Nie planujemy zmian w zakresie podstawowych zasad rozgrywania PLS (np. w drużynach męskich będzie grać 4 zawodników, a damskich będą grać 3 zawodniczki).

Mamy nadzieję, że wprowadzone zmiany uatrakcyjnią rozgrywki i spowodują że zagra w nich jeszcze więcej drużyn.Szczegóły regulaminu zaprezentujemy zgodnie z powyższą informacją w dniu 21.11.2011.

PFS