2011-03-08

Zarząd PFS podjął współpracę z Mackiem Chądzyńskim

Drodzy,

Zarząd PFS podjął decyzję o współpracy z Maćkiem Chądzyńskim. Poniżej znajdziecie list Maćka wraz z obszarami działania.

Zarząd PFS

Witajcie!

Po kilku latach przerwy spowodowanej „tacierzyństwem” ogromnie cieszę się, że powracam do współpracy z PFS-em. Moje działania, tak jak i poprzednio będą skierowane na współpracę ze środowiskiem trenerów. Wspólnie z PFS uzgodniliśmy pięć kluczowych obszarów mojego działania:

1.    PODNOSZENIE KWALIFIKACJI. Głównym celem, jaki chciałbym osiągnąć to dostarczyć trenerom nowych możliwości rozwijania własnych kompetencji. Szybko rozwijający się sport, jakim jest squash wymaga, aby kadra trenerska miała możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji do najwyższego poziomu.

2.    KONSOLIDACJA ŚRODOWISKA. Ważnym elementem moich działań jest podjęcie próby skonsolidowania środowiska trenerów w celu wspierania siebie nawzajem oraz wymiany doświadczeń. Mamy już w Polsce trenerów, których bez wahania można nazwać doświadczonymi, mamy też takich, którzy dopiero zaczynają pracę. Taka współpraca daje obydwu stronom ogromne korzyści w kierunku samorozwoju.

3.    PODRĘCZNIK. Kolejną kwestią do realizacji jest przygotowanie do druku solidnego podręcznika do metodyki nauczania squasha, który będzie służył wszystkim trenerom, a w przyszłości mógłby posłużyć studentom AWF-ów, co oznaczałoby, że squash zostanie wprowadzony do zajęć dydaktycznych na wszystkich uczelniach sportowych w Polsce.

4.    SYSTEM SZKOLEŃ. Chciałbym nieco zmodyfikować system szkoleń, który obecnie jest proponowany przez PFS i oprzeć go na standardach wyznaczonych przez ESF. Oznaczałoby to kształcenie trenerów poprzez kursy ESF Level 1, Level 2 i Level 3. Najbliższy kurs ESF Level 1 jest już w przygotowaniu.

5.    KOMUNIKACJA. Planowane jest również uruchomienie podstrony na stronie PFS, na której trenerzy mogliby aktywnie wymieniać swoje doświadczenia, uwagi, spostrzeżenia dotyczące wszystkich aspektów tego zawodu.

Bardzo serdecznie zapraszam do współpracy wszystkich, którzy chcieliby współtworzyć wraz ze mną rozwój środowiska polskich trenerów.

Pozdrawiam,

Maciek Chądzyński