2012-05-09

Zmiany w Zarządzie Europejskiej Federacji Squasha

Tradycyjnie już rozgrywanym co rok Drużynowym Mistrzostwom Europy, towarzyszyły obrady delegatów krajów członkowskich Europejskiej Federacji Squasha, które tym razem miały miejsce w Ratuszu, w sali obrad Rady Miasta Norymberga. W obradach wzięło udział dwóch Polaków – Tomasz Banasiak, zasiadający wraz z pozostałymi członkami Zarządu Europejskiej Federacji Squasha oraz Maciej Kliś, wiceprezes Zarządu Polskiej Federacji Squasha, który reprezentował Polskę.

W związku z wygaśnięciem powołania Tomka, do Zarządu ESF wybierano dwóch członków.
Decyzją delegatów w Zarządzie pozostał Thomas Troedsson ze Szwecji, a Tomka zastąpił Marcel Borst z Holandii.
‘Podczas obrad mówiliśmy dużo o profesjonalizmie działań ESF’ – skomentował po wyborach Tomek. – ‘Delegaci podjęli decyzję w myśl przebiegu tych dyskusji. Jestem przekonany, że to właściwy wybór, wybrano dwie osoby, które squashem zajmują się zawodowo. W ramach Zarządu PFS długo dyskutowaliśmy, jak powinniśmy głosować – zgodnie z racją polityczną czy rozsądkiem.’
‘Wszyscy kandydaci są w stanie wnieść ważny wkład w rozwój ESF i federacja ma szczęście, że miała dzisiaj cztery osoby chętne do pracy. Niestety, tylko dwóch może zostać wybranych.’ – dodał inny członek Zarządu ESF.
Marcel Borst jest wieloletnim pełnoetatowym Dyrektorem Zarządzającym Holenderskiej Federacji Squasha. W ramach swoich obowiązków zarządza kilkunastoosobowym zespołem, a pierwsze doświadczenia w organizacji sportu zdobywał jako właściciel klubu. W listopadzie 2011 r. był odpowiedzialny za zakończone sukcesem Indywidualne Mistrzostwa Świata w squashu rozgrywane w Rotterdamie.
‘Osobiście cieszę z takiego wyboru. W przyszłym roku, w 75-lecie istnienia, Holenderska Federacja będzie miała swojego przedstawiciela w Zarządzie ESF’ – dodaje Tomek.

Przypomnijmy, że w 2013 roku właśnie w ramach obchodów swojego jubileuszu Holendrzy będą organizować Drużynowe Mistrzostwa Europy wszystkich trzech dywizji w Amsterdamie, w wyposażonym w 21 kortów do squasha Frans Otten Stadion. Polska męska reprezentacja, po sukcesie odniesionym na Malcie wystartuje w drugiej dywizji, a nasze urocze Panie w dywizji trzeciej – wszyscy jednak na holenderskiej ziemi.

Poza Thomasem i Marcelem, Zarząd Europejskiej Federacji Squasha tworzą:
Hugo Hannes z Belgii – President,
oraz jako Vice-President: Zena Wooldridge z Wielkiej Brytanii i Jacques Fontaine z Francji. Skarbnikiem ESF jest Peter Derrick z Wielkiej Brytanii.

Na zakończenie sobotniego spotkania z inicjatywy Hugo Hannes delegaci podziękowali Tomkowi za dotychczasową pracę na rzecz europejskiego squasha.